HYÖDYLLISTÄ TIETOA VINSSIN HANKINTAAN
Vinssi tai vintturi on keksintönä melko vanha. Vinssiä voidaan käyttää taakkojen vetämiseen ja nostamiseen. Off-road käytössä yleisin tilanne taitaa olla jumiin jääneen auton vinssaaminen. Myös veneen siirtäminen traileriin ja tukkien juontaminen metsästä ovat varsin yleisiä vinssien käyttötilanteita.
Vinssin valinnan ei välttämättä tarvitse olla vaikeaa, vaikka valikoimaa ja eri vaihtoehtoja löytyykin erittäin paljon. Tämän blogin luettuasi olet tietoisempi vinssin valintaan liittyvistä seikoista.
Selvitä aluksi tarkkaan vinssin tuleva käyttötarkoitus. Vinssejä löytyy aina pienistä käsivinttureista järeisiin teollisuusvinsseihin saakka. Lisäksi vinssin kiinnityspiste tulee olla selvillä.
Vinssi voidaan kiinnittää esimerkiksi auton tai mönkijän vetokuulaan erillisen lisäosan avulla. Nelipyöräisillä, kuten autoissa vinssin yleisin kiinnityspaikka on keulassa.
POHDI SEURAAVAKSI VINSSIN VETOKAPASITEETTIA
Jos vedettävän taakan paino on sinulla tiedossa olet jo pitkällä. Jos vinssattavan taakan paino on joka tilanteessa vakio tilanne on vielä parempi vinssin vetokapasiteetin valinnan suhteen.
Yleispätevänä ohjeena voidaan kuitenkin sanoa, että vetokapasiteetin tulisi olla 1,5-kertainen vinssattavan kohteen painoon nähden. Jos haluat pelata varman päälle niin veto kapasiteetin tulee olla kaksi kertainen.
SÄHKÖVINSSI VS HYDRAULIVINSSI
Vinssit jakautuvat kahteen pääryhmään. Sähkövinsseihin ja hydraulivinsseihin. Me myymme Runva-merkkisiä sähkö ja hydraulivinssejä. Sähkövinssi on yleisesti helpompi asentaa ja käyttökin on helpompaa verrattuna hydraulivinsseihin.
Runvan vinssi valikoimasta löytyy sähkövinssejä mönkijän vinsseistä aina teollisuuden tarpeisiin soveltuviin hydraulivinsseihin.
Käyttövoiman sähkövinssi saa auton tai mönkijän omasta akusta. Tämä seikka tekee sähkövinssistä hieman epävarmemman käyttää kuin hydraulivinssi.
Kuva: Runva kaksiopeuksinen sähkövinssi EWD 12,000 vaijerilla.
Sähkövinssin etu on sen nopeus, mutta heikkoudeksi voidaan katsoa se, että sähkövinssiä voidaan käyttää vain rajattu aika. Koska sähkövinssin moottori yleensä ylikuumenee pitkään käytettäessä, joudutaan sähkövinssi täten pysäyttämään hetkeksi ja moottorin täytyy antaa hetken jäähtyä ennen työn jatkamista.Kuva: Runva hydraulivinssi HWN10,000 4536kg 10000LBS
Hydraulivinssin ehdoton etu on sen teho vaikka niiden asentaminen on haasteellisempaa ja osaamista vaativaa puuhaa. Lisäksi hydraulivinssi vaatii jatkuvasti käynnissä olevan moottorin. Sähkövinssi pyörii niin kauan kuin akussa riittää virtaa esim. auton moottorin ollessa sammuksissa. Yhteenvetona voidaan todeta, että hydraulivinssi on kalliimpi ja vaikeampi asentaa, kun taas sähkövinssin asennus ja käyttö onnistuu pienellä asiaan perehtymisellä. Hydraulivinssi on varmempi vaihtoehto kovaan käyttöön esimerkiksi teollisuuden tarpeisiin. Kuva: AMW 10 000kg voimavirtavinssi teollisuuden käyttöön.VALITSETKO VINSSIISI VINSSIKÖYDEN VAI VAIJERIN?
Iso tekijä vinssin käyttömukavuuden kannalta on köyden valinta. Vaijeri on köysi, joskin metallista punottu. Hyvä vaihtoehto vaijerille on dyneemakuidusta valmistettu synteettinen köysi. Yleensä vaijeri mielletään vahvemmaksi ja varmemmaksi, mutta näin asia ei suinkaan aina ole.
Alla vinssivaijerin ja synteettisen vinssiköyden eroja:
- Vaijeri kestää enemmän rasitusta, mutta painaa huomattavasti enemmän.
- Katketessaan metallivaijeri voi olla hengen vaarallinen. Dyneemaköydessä ei tätä vaaraa ole, koska räpsähtävät katketessaan suoraan alaspäin.
- Synteettinen vinssiköysi on alttiimpi kulumiselle. Maastossa köysi usein hinkkaa kiviin ja kantoihin.
- Synteettinen vinssiköysi on lähes aina kalliimpi kuin vaijeri.
- Dyneemaköyttä voi käsitellä paljain käsin kun taas vaijeria joutuu käsittelemään hanskojen kanssa.
- Synteettinen dyneemaköysi on altis UV-valolle. Täten sen säilyttäminen ja huoltaminen vaatii hieman vaivannäköä.
Kuva:
Vinssiköysi/naru 10mm, 25m, Tummanharmaa Runva Kuva: Vinssin vaijeri 5.2mm x 12,8m 2400 kgTARVITSETKO VEDENKESTÄVÄN RUNVA VINSSIN?
Runvan vinssivalikoimasta löytyy vedenkestäviä sähkövinssejä sekä 12V että 24V järjestelmiin. Erityisesti Runva EWB sarjan vinssit on suunniteltu nimenomaan off-road käyttöön ääriolosuhteissa.
Kun valitset vinssiä kannattaa tässäkin asiassa pelata varman päälle. Kun hankit oikeanlaisen vinssin juuri sinun käyttötarpeisiin ei yllätyksiä tule. Maastossa tilanteet saattavat tulla yllättäen ja silloin on hyvä olla vinssi joka toimii varmasti, vetää tehokkaasti ja on helppo käyttöinen.
VINSSIN OHJAAMINEN.
Viimeinen seikka mitä kannattaa miettiä vinssiä hankkiessa on vinssin ohjaaminen. Vaihtoehtoja ovat langallinen- ja langaton ohjaus. Langaton vinssin ohjaaminen on ehdoton turvallisuus tekijä ja siksikin sitä kannattaa harkita.
Vinssin langaton ohjaaminen onnistuu vaikka traktorin hytistä tai muusta suojaisasta paikasta kantaman puitteissa. Vinssien langattomat- / kauko-ohjaimet vaativat tietenkin akun. Tämä seikka on langattoman ohjauksen heikkous. Toisaalta langallinen ohjain tuo työmaalle yhden johdon lisää, jota täytyy varoa. Langallisen ohjaus on toisaalta vähemmän altis häiriöille.
Runvan vinsseihin on saatavilla sekä langallisia, että langattomia varmatoimisia ohjaimia.
Kuvassa Runva vinssin Langaton kauko-ohjain 40m yleismalli.
Saitko vastauksia vinssin valintaan liittyen?
Tarvittaessa ota yhteyttä.
info@hullunmylly.fi
Me osaamme auttaa!